Черните дупки и тъмната енергия са различни прояви на гравитацията 09.03 | 14:39

Нова теория прави опит да обедини ОТО и квантовата механика

От iNews.bg

"Квантова версия" на общата теория на относителността (ОТО) обяснява, че тъмната материя и тъмната енергия всъщност са различни прояви на гравитацията.

В новата теория се изчислява точната стойност на космологичната константа, въвежда се барионното съотношение на Тали–Фишер, дава се квантово описание на черните дупки и се изчислява масата на барионната материя на наблюдаемата част на Вселената.

Специалистът по физика и електроника Стюарт Маронгве от университета Хосе Варона, Куба, предлага нова, вътрешно съгласувана физична теория на квантовата гравитация, като твърди, че неговият модел е способен да обясни природата на "тъмния сектор" на Вселената и в същото време тази теория се намира в добро съответствие с наблюденията.

Теорията на Мангрове е получила името Nexus (лат. "връзка, съединение"), употребявано в смисъл, че тази хипотеза свързва квантовата теория и ОТО. Тази връзка се проявява във формата на гравитона на теория Nexus – съставна частица от пространство-времето със спин 2, която по естествен път се появява в резултат на обединението на силите на Вселената.

Подробности за гравитона на теорията Nexus и неговата роля във Вселената научете тук.

Водещи

Най-четени