Мирослав Ненков: Линейките няма да останат без радиовръзка 26.07 | 12:10

Договорите са изтекли, но фирмите продължават да поддържат системата

От iNews.bg

"Линейките на Спешна помощ няма да останат без радиовръзка. Няма опасност от срив на системата на Спешна помощ". Това заяви по бТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, след като вчера се разбра, че договорът между министерството и фирмата, обслужваща системата, е изтекъл.

По думите му трите фирми, които в момента продължават работата си без някой да ги задължава за това, са ангажирани от години. "Тази ситуация с цепка между подписването на договора и обявяването на обществена поръчка се е случвала и в други години, този консорциум е продължавал да поддържа системата. Хората са много отговорни, те са голям бизнес, не са някакви случайници”, отсече Ненков.

Той увери, че "даже и да се стигне до оттеглянето им, най-лошото, което може да се случи, е спешните адреси да се пишат на ръка, каквато била практиката преди въвеждането на единната система – и когато нямало забавяния в резултат". Връзката с линейките пък била тройно подсигурена.

Зам.-министърът призна, че има забавяне и поръчката е трябвало да бъде пусната "преди пролетта”: "Нашият екип го заварват една купчина бедствия (…) Когато се разбра, че този договор изтича, имаше два варианта – пускаме го на същата цена или се опитваме да постигнем по-ниска”, обясни зам.-министърът.

Той призна, че се е виждал с "Телелинк”, които в момента поддържат системата и които ще участват в надпреварата, която започва днес. От думите му стана ясно първо, че са говорили за поддръжката в периода преди избора на нов изпълнител, но не е обсъждана и ориентировъчна цена за нов договор. Освен това "подобни срещи е имало и с не знам си колко фирми”.

Зам.-министърът видимо се подразни от информацията за 63% неработещи ретранслатори на Спешната помощ. Той призна, че действително е предоставил такава информация на здравния министър проф. Николай Петров, но отбеляза, че документът е част от вътрешната комуникация на министерството, което значи, че към бТВ е изтекла поверителна информация.

"Това е ретранслаторна система между големите структури на "Спешна помощ”. Тя е морално и технически остаряла много, поддръжката й е страшно скъпа”, каза Ненков. И допълни, че този тип връзки не се използват от линейките и даже работещите антени не са в употреба.

Водещи

Най-четени