Над милион ни струвала кризата с шапа в Странджа 02.11 | 12:50

Вече се отбелязва увеличаване на добива на мляко в региона, според земеделския министър

От Диана Цветкова

Над 1 милион лева са отделени за компенсиране на щетите от заболяването шап в Странджа, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол.

По думите му ведомството е взело навременни мерки за елиминирането на болестта и припомни, че повечето забрани за внос на чифтокопитни животни вече са вдигнати.

Отчете, че въпреки негативните последици за региона, сега се отбелязва увеличаване на добива на мляко.

"За компенсиране на загубите, бяха осигурени необходимите средства от Българската агенция по безопасност на храните в размер на над 1 млн. лева", посочи от парламентарната трибуна Найденов.

Мирослав Найденов обясни, че вбъдеще ще има възможност за прилагане на тематични програми, насочени към специфични нужди на различните райони.

Епидемията от шап в Странджа бе обявена преди година. Тогава фермерите в региона не успяха да продадат добитъка си, а хиляди животни бяха избити и бе наложена забрана за износа на животни.

Болестта дойде от съседна Турция и животновъдите негодуват, че по границата не се строи предпазна ограда срещу шап. През април миналата година правителството прие проект за изграждане на 181 км такава ограда, но тази пролет отмени решението си.

Водещи

Най-четени