БАН се разграничи от резултатите на свой учен за вредата от "Е-тата" в храните 27.07 | 17:37

Пресконференцията била лична инициатива на доц. Милошев, заявяват от Академията

От iNews.bg

Институт по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" към БАН обяви, че се разграничава от твърденията на своя учен доц. Георги Милошев, че високите количества опасни добавки – овкусители, оцветители, ароматизатори и консерванти, в преработените храни увреждат човешката ДНК и причиняват рак и други заболявания.

Припомняме, че миналата седмица доц. Милошев даде официална пресконференция, на коато огласи резултатите от изследването на най-разпространените "Е-та" в храните, изследвани в ръководената от него Лаборатория по полекулярна биология в Института по молекулярна биология (ИМБ) "Акад. Румен Цанев". Резултатите му бяха оспорени и от Европейската агенция по безопасност на храните.

Ръководството на БАН публикува становище на официалния си сайт, в което заявява, че "направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Георги Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на

Изследването му е установило, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (означени върху опаковките с буквата Е и съответен номер) увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената. Според Милошев са изследвани 12 от т.нар. Е-та, като само едно от тези вещества не оказва влияние върху ДНК.

Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA). От EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения и научната публикация ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет."

Сега от българския институт заявяват, че "проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на Института и/или БАН".

"Считаме, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социално значими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях", се казва в становището, подписано от директора на института доц. Ива Угринова.

 

 

Водещи

Най-четени