Колосално цунами затрило жителите на сегашна Великобритания преди 8200 години 11.01 | 15:20

Това бедствие, наречено цунами Sturegga, съвпадна с внезапен спад на местното население през Средната каменна ера

От iNews.bg

Колосално цунами преди повече от 8000 години може да е опустошило Северна Великобритания, унищожавайки жителите от каменната ера, според скорошно проучване. Това бедствие, наречено цунами Sturegga, съвпадна с внезапен спад на местното население през Средната каменна ера.

По това време населението на Северна Великобритания е доста скромно - около 1000 души, живеещи в региона. Повечето от тези ранни британци са живели в малки крайбрежни селища, което ги е направило уязвими на гигантски приливни вълни, пише IFLScience.

Преди около 8200 години броят на човешките селища в Северозападна Европа намалява рязко, явление, което преди това било свързано с падането на температурите в целия континент. Някои изследователи обаче се съмняват дали тази промяна на климата е засегнала крайбрежните общности.

Интересното е, че цунамито Sturegga съвпада с този спад на населението, който се е случил между 8120 и 8175 години. Причинено от масивно подводно свлачище край бреговете на Норвегия, то предизвиква вълни от повече от 20 метра, които ударили Шетландските острови и достигнали височина от 3 до 6 метра в Северна Англия.

За да проучат въздействието на цунамито върху местното население, изследователите симулираха вълната на важно място от мезолита, наречено Gowick в Нортъмбърланд, североизточна Англия. На мястото бяха открити седиментни ядра, които датират от около времето на цунамито, което показва възможно наводнение по време на бедствието. Ядрата обаче съдържаха едри развалини, което предизвика дебат дали цунамито е достигнало Говик.

Резултатите от моделирането показаха, че цунами най-вероятно не би достигнало Говик, освен ако не удари по време на прилив. Авторите на изследването обясняват, че цунами по време на прилив има по-голямо разстояние на наводняване поради увеличаването на височината на водата. Ако цунамито е настъпило по време на прилив, то може да е оставило чакъл, открит в ядрата на седимента, което показва, че Говик действително е бил засегнат.

Ако това беше вярно, последствията щяха да бъдат катастрофални. Изследователите изчисляват смъртността до 100 процента в богатата на ресурси приливна зона Говик. В допълнение към загубата на живот, вълната би унищожила хранителните запаси, което би довело до значителен спад на населението в Северозападна Европа.

Проучването твърди, че цунамито Sturegga вероятно е изиграло роля за намаляването на населението в Северна Великобритания преди около 8200 години. Тази новооткрита връзка хвърля светлина върху въздействието на древните природни бедствия върху човешките общества.

Водещи

Най-четени