Най-накрая разгадаха на колко години е Луната 14.01 | 14:01

Досега учените са били в голяма заблуда за възрастта на спътника

От iNews.bg

От училище знаем, че Луната е единственият естествен спътник на Земята, който е пети по размер в Слънчевата система. Хипотезите за произхода му са няколко. Според едната Луната се е формирала преди около 4.5 милиарда години след появата на Слънчевата система. Други учени вярват, че се е откъснала от земната кора поради центробежни сили.

Последните открития обаче показват, че специалистите досега са били в голяма заблуда относно възрастта на спътника. До този извод стигнали благодарение на скални мостри, събрани по време на мисията Аполо 14. Така установили, че се Луната се е формирала около 60 милиона години след Слънчевата система. Това я прави по-стара с близо 140 милиона години от предишните хипотези.

"Установяването на възрастта на Лунара е ключово за разбирането на еволюцията на Слънчевата Система и формирането на скалистите планети като Земята. Независимо от важността й, точната възраст на Луната никога не е била фиксирана с точност,” обяснява Мелани Барбони от Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Водещи

Най-четени