Новият доклад въобще няма да ни помогне за Шенген? 30.01 | 13:31

Мекият тон на ЕК е реверанс към кабинета, предупреди политологът Даниел Смилов

От Филипа Тодева

Мекият тон в евродоклада не е нищо повече от един реверанс към ново правителство, което тепърва ще показва на какво е способно, смята политологът Даниел Смилов.

"Позитивното е, че това правителство не е влязло засега в скандали като тези, в които успя да се забърка Орешарски още от самото начало на мандата си. Това е основната разлика, която докладът отчита", смята анализаторът.

По думите му докладът няма на подпомогне аспирациите ни за членство в Шенген, но и няма да ни забави спрямо Румъния. "Явно политически в ЕС сме обречени като държави едни на други, това засега е предимство за нас, защото в Румъния наказателното преследване на политици и управници стои по много различен начин", отбеляза политологът.

По думите му мониторингът ще спре и има смисъл да спре, когато основните отговорни институции на съдебната власт в страната сами започват да дефинират проблемите си и да предлагат смислени решения за тях. Нещо, което, според Смилов, още не се случва.

Според неговата оценка ВСС е реактивен – изчаква да бъде подтикван отвън. "Стигна се дотам ВСС да се задейства от оплакване на посланик по телевизията - нима нашите висши магистрати не знаят по-добре от него какво става по съдилищата на страната", каза той.

Смилов е изненадан от сравнително мекото отношение към прокуратурата, но според него явно е отчетена готовността на главния прокурор да съдейства на реформата, да излезе със собствени предложения, да демонстрира, че разбира сериозността на ситуацията.

Водещи

Най-четени