"Александър Николов" е ограбил хора с по 20-30 хил. лв. 11.10 | 17:16

Над 40 измами за 5 години извършил Спас, както е истинското му име

От Деница Банчева

Александър Николов е на 35 години, живее в Париж или Ню Йорк. Работи за самолетни компании като Еърбъс, коментира политиката в България и Франция. Активен, интелигентен с широк кръг от приятели в социалната мрежа Facebook.

Спас Мурджов е от Кочериново и живее с родителите си. В селото си е известен като измамник, но скоро никой не го е виждал или чувал.

Връзката между двете лица е, че са едно и също. Профилът на Александър е фалшив и се ръководи от Спас.

Всичко започва преди 5 години в Twitter, когато се появява нов акаунт, който започва да обсъжда актуалните политически теми. След време обаче акаунтът @tourbg се мести във Facebook, където вече се представя с името Александър Николов. В профила си, Александър споделя снимки от своите пътувани, мнението по актуални политически събития.

Историята на Александър започва през 2013 г. и големите протести срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Внимателно изгражда образа си - превръща се в коментатор в медии, без да се показва, създава уеб проекти. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като "Еърбъс".

С времето, фалшивият образ изгражда визията, че е реален и спечелва доверието на своите "приятели". Започва да предлага евтини самолетни билети и същевременно да събира една голяма база с лични данни.

Някои минават с билети за по 4 000 лв за пътуване до Мексико. По информация на главния прокукор Румяна Арнаудова, има жертви, които са измамени с 20-30 хиляди лева и има над 40 измами.

Към момента сигнали са подадени към ГДБОП, които издирват личността Спас Мурджов.

Водещи

Най-четени