17 групи кукери се надиграват в Стара Загора 06.03 | 11:55

Празникът започва с традиционното прескачане на огън

От Елена Коцева

Повече от 500 участници ще се съберат днес за 12-ото издание на фестивала "Маскарадни игри" в Стара Загора.

Българските кукерски състави, за които фестивалът има конкурсен характер, са 17. Ще участват и още две групи - от Полша и от Румъния. 

Програмата започва в 10.00 часа в квартал "Железник" с обичая "мятане на стрели", наричани в този край "бутурници", и традиционното за Сирни заговезни прескачане на огън.

По същото време във фоайето на общината ще има работилница за изработване на бутурници и ателие за рисуване на кукери и маски.

Ще бъде представен документалният филм "Заговезни в Старозагорско", заснет по проекта "Съкровища от старата ракла" на "Отворено общество" - Стара Загора.

Кукерските състави ще дефилират по централния булевард "Цар Симеон Велики" до площада пред сградата на общината. Официалното откриване е в 11.00 часа, когато ще започне представянето на участващите групи.

От 14.00 часа на площада в село Еленино три кукерски състава ще представят характерния за региона ритуал "Джамал". Основни организатори на фестивала са община Стара Загора и "Общество за фолклор", със съдействието на Регионалната асоциация на общините "Тракия", НЧ "Николай Лилиев", Младежкия общински съвет, Общинския детски център, Фолклорния ансамбъл "Загоре".

Водещи

Най-четени