55.5% от населението у нас е с мизерни материални възможности 14.03 | 13:20

Българският потребител търпи най-големи материални лишения от всички евространи

От Кремена Бедерева

Според проучване на Европейската комисия (ЕК) българският потребител търпи най-големи материални лишения от всички граждани в страните от Европейския съюз (ЕС).

Това показват данни от проучването "Индекс на потребителските пазари" на ЕК, публикувано през март и представено днес в БТА.

Посочено бе, че според данните 55.5% от населението у нас е с мизерни материални възможности. В дъното на класацията са още Румъния (49%) и Унгария (41%).

Според проучването българите са сред най-недоверчивите в ЕС по отношение на безопасността на храните. 46 на сто от анкетираните са заявили, че значителна част от хранителните продукти, които се продават на пазара, не са безопасни.

Само румънците вярват, че ядат по-лоша храна от нас (50% недоверие). Българите са на предпоследно място, преди румънците, по пазаруване по интернет - само 5 на сто през 2010 г. България е на последно място в ЕС според индекса "условия за потребителите" - с 42 на сто.

Данните показват, че България е на последно място в ЕС и според средствата, които държавата отделя за финансиране на потребителските организации - само 3 евро годишно на 1000 жители.

По думите на Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители" изграждането на силна и ефективна система за защита на потребителите е най-евтиното средство за силен и стабилен пазар и за силен и конкурентен бизнес.

Водещи