Битка за Класическата гимназия 13.11 | 18:46

Утре решават дали ще я върнат на улица „Баба“ в „Модерно предградие“

От Филипа Тодева

Битката за сградата за Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", позната като класическата гимназия, продължава. Сред учениците и техните родители има разделение относно връщането на училището в кв. "Модерно предградие" на ул. "Баба".

Пред iNews директорката на гимназията Мариела Папазова заяви, че както тя, така и повечето учители не са съгласни с преместването му от сградата на 13-то училище, което се намира до Женския пазар. На това мнение, по нейните думи, са и повечето родители и ученици. От 60 преподаватели, 51 са декларирали, че не искат да се връщат в "Модерно предградие". Тяхната подписка е подкрепена от 355 родители.

Във Facebook и някои форуми усилено се говори, че азбестът не е отстранен от стените при ремонта на сградата на ул. "Баба". Това бе потвърдено и от един от педагозите, който написа в социалната мрежа, че азбест има още от 1995 година.

Не повече от 30 от възпитаниците на НГДЕК са от близкия квартал "Люлин". Но техните родители настояват за преместването на училището в "Модерно предградие". "През всичките тези години всички, които милеят за това училище, са мислили как то да се премести", коментира Папазова. Очаква се окончателно решение дали гимназията ще се мести или не, да бъде взето утре.

Водещи

Най-четени