Вадят непоказвани знамена за 130 години от Съединението 05.09 | 11:00

Военноисторическият музей с отворени врати и специална екзпозиция за празника

От Кристиан Костурков

Непоказвани до момента знамена, пряко свързани със Съединението на България от 6 септември 1885 г., ще могат да видят утре посетителите на Националния военноисторически музей (НВМИ) в София. По повод 130-ата годишнина от историческия акт там е обявен ден на отворените врати и всеки желаещ ще може да види цялата експозиция, както и самите оригинални знамена.

Под тях на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, който не е бил използван заради статута на областта. Именно него войниците на майор Николаев са целували преди да тръгнат. Думите върху него "Съединение или смърт" ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали, казват от музея.

Само утре гостите на НВИМ ще видят за първи път и личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.

Съединението има своето място и в постоянната експозиция на музея, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета "Искра", личните вещи на княз Александър I, на майор Данаил Николаев, на капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези времена.

Водещи

Най-четени