Все повече ученици прекаляват с алкохола 27.09 | 13:56

Не са малко и тези, които комбинират алкохола с наркотици

От Елица Елефтерова

Половината гимназисти във Варна пият алкохол поне 2-3 пъти седмично. Това съобщи Диян Димитров от Центъра за социални изследвания в Икономическия университет в града, който представи резултатите от изследване на употребата на наркотици и алкохол сред учениците от 8 до 12 клас.

Най-честото обяснение на младежите е, че пият заради самото пиене, посочи Димитров. По думите му такъв отговор са дали близо 70% от анкетираните. Резултатите от проучването показват, че към алкохола не посягат само 6-7% от учениците, съобщава БТА.

При останалите всяко събиране е съпроводено с пиене и напиване. Димитров каза още, че в много случаи бирата се "комбинира" с марихуана, а твърдият алкохол - с амфетамини.

От отговорите на учениците става ясно, че нямат никакъв проблем да си купуват пиене, макар че нямат 18 години, посочи социологът. Той каза още, че младежите са уверени, че са наясно до какви последици води злоупотребата с алкохол, макар че не могат да отговорят на въпросите кои системи в организма се увреждат и какво е лечението.

Проучването показва, че само една трета от родителите контактуват с децата си, каза още социологът. Според него това също е причина младежите да посягат към дрогата и алкохола. Димитров посочи още, че причина за масовото пиене при гимназистите е и обществената търпимост към концентратните напитки.

Водещи

Най-четени