Готвят промени в НПК за децата - жертви на насилие 07.04 | 19:58

Съкращават престоя в ареста за малолетните престъпници

От iNews.bg

До 30 април ще бъдат публикувани за обсъждане промени в Наказателно-процесуалния кодекс, регламентиращи разпитите на деца в т.нар. сини стаи - станали жертва на престъпление. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева на работна среща в парламента на тема "Детско правосъдие", организирана отРеформаторския блок. 

Изслушването на малчуганите, станали жертва на някакво насилие, ще бъде заснемано с аудиовизуална техника и ще служи за доказателство в следващите етапи на наказателното производство, без да се налага повторен разпит на детето, обясни Русева.

В същото време за малолетните престъпници се предвижда намаляване на времетраенето на мярката "задържане под стража", каза зам.-министърът и обясни, че това се налага от международните стандарти.

 

Тези промени в ГПК са част от пакета стратегически документи, които Министерството на правосъдието предлага за цялостна реформа в областта на детското правосъдие. В момента се работи и по изцяло нов Закон за детското правосъдие.

Приоритет ще е въвеждането на възстановителното правосъдие и засилване ролята на медиацията във всички отрасли на съдопроизводството.

Водещи

Най-четени