Енергетици и миньори пак на протест в София 23.04 | 13:10

Какво поискаха от депутатите?

От iNews

Десетки енергетици и миньори протестираха под дъжда в София във вторник, видя репортер на "Фокус".

Те решиха груповият им израз на недоволство да бъде изразен два дни преди големия национален протестен митинг, планиран за четвъртък. Недоволството на част от работещите в бранша е провокирано от приетите промените в Закона за енергетиката, според които ТЕЦ "Марица изток 2" трябва да спре работа и въпреки, че парламентът реши с приемане на първо четене на промени в Закона за енергетиката, либерализацията на пазара на ток да се отложи с една година. Реформата на електроенергийния пазар трябваше да влезе в сила от 1 юли 2024 година за пазара на едро.

Сборният пункт на протестиращите днес беше на площад "Александър Батенберг" в столицата, като заради лошото време и проливния дъжд събралите се отложиха за следващ път автошествието, което бяха заявили предварително. Според тях поетапното спиране на енергомощности ще постави в зависимост икономиката ни и ще повиши драстично сметките за ток на редовия потребител.

Станимир Георгиев, който е председател на новосъздаденото Сдружение "Миньори и енергетици заедно", обясни за "Фокус".

"Тук става въпрос не само за нашия живот и работа, тук става въпрос за националната сигурност на страната. Касае и битовия потребител, който също няма да е готов са свободния пазар, поне не по-рано от 2030 година. Отиваме да входираме нашата декларация в Народното събрание. Нека тази една година се използва рационално", призова Георгиев. 

Протестиращите настояват държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на инсталации за тяхното улавяне.

"Нашето решение е продиктувано от това, че е по-добре нашата декларация да бъде входирана в Народното събрание по-навреме, за да могат депутатите да свършат някаква работа преди второто гласуване на Закона за енергетиката. 

Исканията ни остават едни и същи, допълнението в нашата декларация е, че технологиите се развиват много бързо и в момента в света се изграждат няколко вида инсталации за улавяне на въглеродния диоксид. Това, което се предлага в момента, отлагането на държавната централа да излезе на свободния пазар с една година, това е една голяма агония към самата централа и към самия комплекс "Марица-Изток". Ние предлагаме да започнат да се изграждат тези инсталации за улавяне на въглеродния диоксид и да можем да бъдем конкурентоспособни, а не да затваряме. Нашите протести продължават, без значение дали сме преди избори, след избори", категоричен беше председателят на Сдружение "Миньори и енергетици заедно".

"Пряко заетитите в ТЕЦ Марица изток са около 12 хил, а непряко заетите, т.е засегнатите са около 130 хиляди души. Да не забравяме, че Германия, Полша и Турция запазиха работните си места. При добра воля от депутатите, всичко може да се направи и е редно да се вземат мерки, а не от днес за утре за затваряне", .

Най-четени