Животът поевтиня с близо процент 14.07 | 11:33

Цените на храните са паднали най-много за последния месец, отчита статистиката

От Кристиан Костурков

Цената на живота у нас през юни е намаляла, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Според индекса на потребителските цени през миналия месец у нас се наблюдава дефлация от 0.9% спрямо май. От началото на годината също се наблюдава отрицателна инфлация, но с по-бавни темпове. Спрямо декември 2014 г. средните цени през юни са намалели с 0.2 на сто. Спрямо последната година обаче цената на живота ни леко се е увеличила. През юни 2015 г. спрямо юни 2014 г. е отчетена инфлация от 0.4%.

Най-голямо намаление в цените през миналия месец се наблюдава при храните и безалкохолните напитки. Поевтиняването при тях е 2.3%. Най-сериозно са паднали цените при плодовете и зеленчуците, където се наблюдава спад между 13.4 и 31.2%. През юни спрямо май по-малко сме плащали също и за облекло и обувки, здравеопазване, мебели и домакински уреди и съобщения. Във всички тези категории обаче цените са паднали с по-малко от 1%.

Поскъпване се наблюдава единствено при услугите на ресторанти и хотели, където цените са се вдигнали с 0.4 на сто. При образованието, наемите на жилище, комуналните сметки и горивата НСИ не отчита промяна спрямо предходния месец.

Водещи

Най-четени