Измамниците се прехвърлили на "зелените карти" 04.02 | 16:07

От посолството на САЩ предупреждават кандидатстващите

От Елена Коцева

Опити за измама на български граждани чрез системата за кандидатстване "зелена карта" за САЩ са засечени от органите на реда.

Затова от посолството на САЩ в София се обръщат с предупреждение към българите, които кандидатстват да не отговарят на писма или и-мейли, които съобщават, че получателят е спечелил от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток.

Предупреждението е да не се отговаря на такива писма, дори ако в тях се се твърди, че тези съобщения са изпратени от Бюрото по консулски въпроси на Държавния департамент на САЩ.

Държавният департамент е преустановил практиката на уведомяването на спечелилите чрез писма и никога не е използвал и-мейли за тази цел, информират от посолството.

Всеки получател на писмо или и-мейл, в който се споменава лотарията "Зелена карта", може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно.   

Консулският отдел на посолството на САЩ напомня на възможните печеливши, че уведомяването никога не се извършва по телефона.

Участниците в лотарията "Зелена карта" DV-2012 няма да получат уведомителни писма. Те могат да проверят дали са спечелили като посетят интернет страницата http://www.dvlottery.state.gov от 1 май 2011 до 30 юни 2012 г.

Участниците в лотарията "Зелена карта" DV-2011, които са изпратили своя електронен формуляр от 2 октомври 2009 г. до 30 ноември 2009 г. и са били изтеглени на случаен принцип, вече са уведомени от Консулския център в Кентъки, който е част от Държавния департамент.

Те могат да проверят статута на своите формуляри, като посетят следната интернет страница: http://www.dvlottery.state.gov - от 1 юли 2010 г. до 30 юни 2011 г. Не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията "Зелена карта".

Единственото плащане е самата такса за виза, която се плаща в посолството на САЩ. Не съществуват никакви други такси до момента на кандидатстване за виза в посолството, отбелязват от дипломатическата мисия.

Всеки, който смята, че е жертва на измама, може да изпрати имейл на следната електронна поща: iv_sofia@state.gov.

Водещи

Най-четени