Искаме допълнителни гаранции за сигурността на реакторите за АЕЦ "Белене" 14.03 | 19:46

Очакваме руската страна да направи своите стъпки

От Кремена Бедерева

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е добре информиран за възможностите на типа реактори АЭС тип В466, предназначен за АЕЦ "Белене", технологично разработен през 1992 г., който разбира се е претърпял редица подобрения след това.

Има и по-нови технологични разработки, които са от трето поколение, информират от пресцентъра на ресорното министерство.

Министър Трайков коментира, че за нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита.

Доколкото принадлежността към едно или друго поколение се дефинира в сравнително широки граници и предвид контекста на темата, която е коментирана, а именно събитията в японската ядрена централа Фукушима, смятаме за безпредметна дискусията по оценката на поколението реактори.

По-съществен е фактът, че във връзка с инцидента в Япония Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор.

По отношение на преговорите с руската страна, България е изразила своята ясна позиция за възможностите, които има като държава и за преценките, които е направила по отношение на стойността на проекта "Белене".

Очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него. 

Тази седмица продължават предварително договорените срещи, за които руската страна би трябвало също да е добре информирана.

Водещи

Най-четени