МВР отрича твърденията на Белград за миграционен натиск от България 18.07 | 22:00

В София полицията проведе поредната спецакция за нелегални чужденци

От iNews.bg

"Няма промяна в динамиката на миграционната вълна", заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов по повод обвиненията на Сърбия, че мигрантска вълна от нашата страна преминава на тяхна територия, предаде БГНЕС.

Междувременно днес полицията започна нова акция срещу нелегални имигранти в центъра на София. Десетки полицаи блокираха района около джамията и пресечките на булевард "Мария Луиза". Проверяват се документите на чужденците, предаде БНР.

Известно е, че районът около "Лъвов мост" и Централна гара се е обособил основно с жители, които са мигранти от арабски държави. Няколко души бяха отведени в полицейски автомобили, тъй като се оказаха без лични документи, а група мигранти бяха отведени в градинката близо до джамията. Оказа се обаче, че те имат бележки, издадени от Държавната агенция за бежанците.

От МВР пък обявиха статистика, според която за първите шест месеца на 2016 г., при опит да влязат незаконно в страната ни през българо-турската граница, са задържани 2327 нелегални мигранти. На българо-гръцката граница са задържани 332-ма души. През същия период, при опит незаконно да напуснат страната ни, са задържани 4080 нелегални мигранти, като 3983-ма от тях са задържани на българо-сръбската граница.

Според главния секретар на МВР комисар Георги Костов обаче "няма промяна в динамиката на миграционните потоци". Той коментира в Бургас решението на Белград да изпрати съвместни военно полицейски екипи по границата с България, за да се предотврати нелегалното преминаване на мигранти от българска на сръбска територия, като свърза действията на съседите с преврата в Турция.

"Когато има промяна или някакво политическо сътресение в съседна страна, която е възлова по отношение на мигрантския маршрут, всяка от страните иска да вземе всички превантивни мерки. Ако има усложнения в този мигрантски поток, да бъде адекватна и бързо да противодейства", каза Костов.

"В този ред на мисли и ние сме взели всички мерки, но хубавото е, че няма промяна в динамиката на миграционните потоци. Турските колеги се държат изключително коректно и противодействат както винаги досега", увери той.

На извънредно заседание на сръбското правителство тази нощ бе взето решение за създаването съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалните мигранти.

"Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия", се казва в краткото съобщение, публикувано тази нощ от пресслужбата на сръбското правителство.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5 юли, в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколкостотин души. Най-много идват от България, твърдят властите в Белград.

 

Властите в Скопие също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.  

Водещи