От утре джипита и лекари-специалисти се отчитат електронно в НЗОК 31.07 | 14:26

На дистанционно отчитане от 1 юли са аптеките, а от 1 септември - и лабораториите

От Ростислава Иванова

От 1 август общопрактикуващи лекари и лекари-специалисти, работещи в Извънболничната медицинска помощ (ИМП), ще бъдат улеснени при подаването на отчети в Здравната каса, защото вече ще го правят само по електронен път. Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Джипитата и лекарите-специалисти вече ще могат по всяко време да подават дистанционно изготвените отчети, фактури и спецификации в Районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Припомняме, че досега лекарите в извънболничната помощ бяха задължени да се разкарват до офисите на РЗОК, за да подават лично отчетите си. Това трябваше да става в рамките на три определени дни от месеца и в ограниченото работно време на чиновниците в касата.

Дистанционното отчитане ще бъде достъпно през портала на НЗОК, в секция "Електронни услуги" - "Подаване на отчети от ИМП". Интерфейсът на линка "Подаване на отчети от ИМП" е променен и сочи към Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК на адрес: https://pis.nhif.bg/main.

Договорните партньори на НЗОК ще се отчитат дистанционно през ПИС с личен или професионален електронен подписстава ясно още от съобщението. Видовете електронни подписи, с които се подписват и се подават отчетни документи в ПИС, са описани на интернет страницата на НЗОК www.nhif.bg, в секциите "За общопрактикуващи лекари", "За лекарите специалисти", в секциите "Указания".

От 1 септември на електронно отчитане пред касата ще преминат и лабораториите.

 

Още от 1 юли тази възмогност получиха аптеките, сключили договори със Здравната каса за изписване на лекарства с намаления.

Най-четени