Охраната на протестите струва над 1,8 млн. лева 13.12 | 14:46

От юни до сега за охрана на гражданските протести са командировани 7927 служители

От Ивелина Георгиева

От юни 2013 г. до сега за охрана на гражданските протести са командировани 7927 служители. Изчислените разходи за командировките им и положеният от тях извънреден труд възлизат на 234 882 лева. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол.

Общият размер на извънредните изчислени разходи на министерството по отношение на гражданските протести в София възлиза на над 1,8 млн. лв.

В тази сума са включени и парите за нощувки на общо 700 служители на МВР, командировани за охрана от 12 до 17 ноември.

За целта министерството е извършило проучване какви са възможностите за настаняване, на каква цена и при колко денонощия, посочи той.

Критериите за избор на хотели са най-ниски ценови предложения и условията за дислокация.

Вследствие на тези критерии са договорени цени за нощувка и закуска от 25 лв. на човек в двойна стая в хотел "Родина", както и 33 лв. на човек на ден със закуска в парк-хотел "Москва".

За реализиране на засилените мерки за контрол на границата от средата на юни до сега са командировани общо 611 служители.

За периода от 8 до 15 ноември са командировани общо 878 служители, които да наблюдават държавната граница и пресичането на нелегално преминаващи.

От средата на юни до сега разходите за командировани възлизат на 1 762 848 лева. Командированите са настанявани в хотелски комплекси в Елхово, Болярово, Ямбол, Свиленград.

Уговорените цени за нощувка са на стойност 20 лв., отчете Йовчев.

Той посочи, че условията, при които трябва да изпълняват задълженията си служителите, са лоши и ръководството на МВР прави всичко възможно, за да ги подобри.

Бих искал да им осигурим такива условия на труд, каквито те би трябвало да имат. Надявам се да успеем в един кратък период от време да ги подобрим, каза той.

Водещи

Най-четени