Проф. Танев: Ще има нов начин за влизане в университетите, но няма да влезе в сила тази година 15.02 | 14:00

"Трябва да има общ изпит по мислене"

От Беатрис Николoва

"Тази година остават същите начини за влизане във ВУЗ и излизане от средното образование. Нищо не се променя тази година. Ще се обсъжда, обаче, по-нататък евентуално да се промени системата за влизане във висши учебни заведения в България", заяви в  студиото на Нова телевизия министърът на образованието проф. Тодор Танев.

"В България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието, която ще финансира основно качеството, а не масовостта. Чрез нея трябва да осигурим качествени влизащи и преподаващи. Предвижда се и общ изпит "за мислене” при приемане във висшите училища, но това е за бъдещ период", допълни министърът. 

"IQ на българите е абсолютно достатъчно да заемат чудесни университети. Ние вероятно не бихме ползвали тази система, защото тя е западна. Ние ще я адаптиране в България, ще я обсъждаме широко и ще има пробен период за някои от ВУЗ-овете”, обясни проф. Танев.

Идеята е да се повиши качеството на ВУЗ-овете, които за България били завишен брой. По тази причина министърът обмисля намаляването броя на университетите у нас, в момента в България действат 51 висши учебни заведения.

"Ще се опитам леко, по тяхно желание. Ние нямаме право да се месим в академичната автономия. Ще питам на каква база можем да го направим, но това те трябва да го решат. Сливането е възможно, такъв е и словашкият опит", обясни проф. Танев.

Министърът коментира и предложението, което беше прието остро, да има субсидии и за частните училища у нас.

"Нямаме право да лишим ученик от частно училище от неща, които той като дете е длъжен да има и държавата гарантира на всички деца. Например, учебниците от 1-ви до 7-ми клас се субсидират от държавата, независимо в какво училище са децата. Става дума за още малко увеличение в посока на задължителната част от учебната програма, което означава известни плащания", обясни министърът на образованието. 

Водещи

Най-четени