Родители на протест, искат детски надбавки за всички деца 01.05 | 13:35

От iNews.bg

Родители се събраха на протест пред Народното събрание, те настояват да се смени социалният модел за подпомагане на децата и семействата.

Детски добавки да получават всички родители без оглед на дохода, както и да се променят правилата за отпускане на наследствени и инвалидни пенсии за децата сираци, искат протестиращите. 

За двайсетина минути движението за автомобили пред сградата на Народното събрание беше затворено, за да могат, под звуците на гайда и народна музика, родителите и техните деца да се хванат на хоро и да развеят българския трибагреник. Хората носят черни тениски "Системата ни убива" и запалени свещи в ръце. Плакатът-призив към институциите гласи: "Стига бездействие, стига лъжи. Засрамете се. Излагате се". Родителите питат къде е държавата и казват, че няма да мълчат, съобщи БНР. 

Семейства от Шумен подкрепиха националния протест за по-добър социален модел за защита на децата. Над 30 родители се организираха в социалните мрежи и се събраха пред сградата на Общината, за да изразят своето недоволство от дискриминационната политика на държавата към децата им. И в Добрич стотици родители се събраха на протест пред сградата на Общината с искания за промяна в социалния модел и повече сигурност за бъдещето на децата си. Те запалиха свещи и ги поставиха пред общината като символ на загиващата държава.

Майки на деца с увреждания и на сираци се събраха и в Русе на мирен протест под наслов "Код: Черно". Липса на индивидуална оценка за помощни средства, недостъпната архитектурна среда, дискриминацията на децата - сираци и тежкото положение на младежите с увреждания, навършили пълнолетие, бяха сред основните проблеми, които събраха десетки майки пред иначе пустата сграда на Общинската и областна администрация в Русе.

Семействата са потърсили за съдействие президента Румен Радев и се готвят да му представят проблемите си при предстоящото му посещение в града на 4 май.

Водещи