Ръководството на БДЖ не се отказва от плана за оздравяване* 22.11 | 15:48

Владимир Владимиров заяви, че петте мерки не подлежат на предоговаряне със синдикатите

От Филипа Тодева

Ръководството на железниците няма да се откаже от плана за оздравяване на предприятието. Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров заяви, че петте мерки няма да бъдат предоговорени със синдикалните организации, съобщи БТА. Въпреки протестите на синдикатите Владимиров беше категоричен, че няма да отстъпи.

Ръководството на БДЖ предвижда оздравителен план от пет рестриктивни мерки - спират се около 150 влака, съкращават се над 2000 служители, увеличават се цените на билетите за пътнически превози с близо 15% и всички субсидирани превози с 9%, продажба на неоперативни активи, и продажбата на "Товарни превози". Владимир Владимиров е на мнение, че синдикатите нямат  алтернативно предложение на реформите, предлагани от ръководството.

Главният юрисконсулт на БДЖ Ваня Флорова твърди, че синдикалната стачка е незаконна, защото не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и на Закона за железопътния транспорт относно сключването на споразумения за задоволително транспортно обслужване. Такова трябва да бъде сключено най-късно три дни преди началото на стачката и да осигурява най-малко 50% от обема на превозите.

Владимиров обясни, че БДЖ няма да организира алтернативен транспорт с 540 автобуса, нито да заплаща на частна фирма, за превозването на пътниците по време на стачката. Пътниците, които ежедневно пътуват с влаковете на БДЖ са около 70 хил. души дневно.

Методи Христов, управител на "Пътнически превози" в дружеството посочи, че е изготвен списък на влаковете, които евентуално биха били задържани по време на ефективната стачка от 8 до 16 часа. Ако клиент, закупил билет не бъде превозен, сумата по стойността на билета, ще му бъде възстановена. БДЖ предвижда отстъпки за клиентите, пострадали от стачката.

До края на годината предприятието ще осигури обувки и облекло за работниците и служителите на железницата. Владимиров напълно отрече твърденията на синдикалистите, че докладът на ЕК за БДЖ е негативен.

 

*Информацията е актуализирана към 16:07 часа.

Водещи

Най-четени