Стар и нов състав на КЗД се хващат за гушите 20.08 | 18:02

Анели Чобанова алармира, че настоящата комисия нарушава Закона за защита от дискриминация

От Филипа Тодева

Скандалите и шокиращите новини около Комисията за защита от дискриминация (КЗД) не секват. Този път обаче новините идват не от новия, а от член на стария състав на държавната независима комисия.

Старият състав на Комисията за защита от дискриминация ще заведе съдебен иск срещу новия за 10 хиляди лева. Парите са неизплатени обезщетения за неизползвани отпуски.

Бившият член на КЗД Анели Чобанова се оплака, че предишният състав е бил изгонен по "обиден" начин от кабинетите и ползваните жилища, предаде БТА. По думите ѝ при сформиране на новата комисия са допуснати много нарушения на Закона за защита от дискриминация – в състава на комисията е нарушено балансираното участие на мъже и жени.

"Смущаващо" било и че сега няма представителство на арменци, евреи и други малцинства, освен на турци и роми. Сред другите нарушения са, че в комисията преобладава възрастта пред пенсия - няма баланс по възраст, че членовете на новата комисия не само не са юристи, но нямат исканият опит в защита правата на човека.

Чобанова твърди, че няма експерти в сферата на религиите, на образованието, на хората с увреждания. Освен това по думите ѝ новият председателят Ана Страшимирова продължава да преподава, което не е научна дейност и така нарушава забраната за заемане на друга платена длъжност. Освен това не е спазена забраната за членство на хора от комисията в партийно ръководство – например Баки Хюсеинов е секретар на БСП.

Анели Чобанова бе член на комисията, когато неин председател бе Кемал Еюп. Въпросният състав нашумя в последните дни със сканалния доклад, в който се предлагаше да бъдат "спестени" цитатите от Иван Вазов и Христо Ботев, като неуместни при задаването на задачи, свързани с правописа, а не с изучаването на художествените им произведения.

Въпросните препоръки в доклада на бившия зам.-министър на образованието Муккадес Налбант, изготвен по проект "Равенство – път към прогрес", чийто ръководител е бившият председател на комисията – Кемал Еюп, участвал и бившият заместник-председател Лало Каменов. Като ръководител на проекта Еюп каза, че не помни какъв хонорар е вземал. Според справката на КЗД е получил общо 4 884,67 лв., а неговият заместник Лало Каменов – 4 115,80 лв. по граждански договори.

Новият председател на КЗД Ана Страшимирова обяви, че не може да открие договора по проекта, няма го и решението с препоръките към МОМН. Няма ги и гражданските договори по проекта. "Това мен лично ме озадачава в някаква степен", коментира Ана Страшимирова.

Кемал Еюп обвини за изчезналото решение администрацията, защото разпоредил препоръките да се изпратят в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Оказва се, че комисията, която е държавен независим орган, няма архив и има доста липсващи документи.

Най-четени