Стартира програмата за комплексно лечение на деца с увреждания 03.08 | 15:57

Държавата ще се грижи за всички малчуганите с диабет, сърдечни болести, аутизъм и др.

От iNews.bg

От днес стартира Националната програма за детско и майчинско здравеопазване, която ще осигури пълно комплексно обслужване на децата с увреждания. Семействата на тежко болните българчета вече няма да се лутат в търсене на собствен път за лечение, а държавата вече ще се грижи за всичко. Това обяви на брифинг в здравното ведомство министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той представи предприетите през последните седмици стъпки за реализирането на един от основните приоритети в здравната реформа на правителството, а именно подобряване на достъпа до детско и майчинско здравеопазване.

"Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане от тук нататък е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее", увери здравният министър. Това ще става в специални центрове за безплатно лечение на децата с увреждания, които ще осигуряват равен достъп и изтготвяне на цялостен терапевтичния план.

Ще се формират специализирани центрове за определени видове заболявания в университетски болници - за диабет, за вродени сърдечни малоформации, вродени хематологични и други, обясни министърът.

Стартира се и обучение на педиатри и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм. Обучението ще започне още през септември с 30 лични лекари и педиатри.

 

Здравното министерство ще финансира към всяка регионална здравна инспекция и възстановяването на експертни групи, които да анализират причините за детската смъртност. Ще се финансира и 10-годишен анализ, който да даде в дълбочина, а не само по смъртен акт, причините за детската смъртност на регионално ниво, каза Москов, цитиран от БГНЕС. 

Водещи

Най-четени