Откриха ново състояние на материята в кристали, направени от фулерени 11.05 | 16:10

Непознатото досега състояние е наречено от учените "Ян-Телер метал"

От Антония Михайлова

Международен екип учени под ръководството на Космас Прасидес (Kosmas Prassides) от японския университет в Тохоку е представил ново метално състояние на материята с невероятната способност да преминава в различни състояния – диелектрик, свръхпроводник, метал, магнит и дори неизвестно досега агрегатно състояние.

Науката познава доста състояния на веществата. Освен познатите от учебниците твърдо, течно и газообразно, има още плазма, свръхфлуиди и твърди тела, кондензат на Бозе-Айнщайн, кварк-глуонна плазма, глазма, свръхкритичен флуид и още няколко екзотични варианта, за които само физиците си знаят.

Повечето състояния практически не се срещат в естествена среда и са били получени лабораторно.

Сред тях е и ново състояние, в което може да преминава материал, получен от молекулите на въглерод-60, известни като фулерени, или бъкиболи. 

Екипът е открил новото състояние след промяна на разстоянието между съседните бъкиболи от обогатяването на материала с рубидий. Проучването разкрива, че материалът има богата комбинация от изолационни, магнитни, метални и свръхпроводящи фази – включително непознато досега състояние, което учените са нарекли "Ян-Телер метал", в чест на ефекта на Ян-Телер.

Този ефект е свързан с взаимодействието на орбиталните състояния на електроните и изкривяването на полето на кристалната решетка. Казано иначе, увеличението на налягането в материала води до рязко повишение на неговата електропроводимост.

Какво е новото състояние на материята, открито от учените, можете да научите в Мегавселена.


Водещи

Най-четени