Вместо летните дрехи си подгответе чадъра и шала за пролетта 20.03 | 13:37

Динамичното пролетно време ще обхване месеците март, април и май

От Теодора Кокаланова

"Пролетта ще ни донесе повече валежи и по-хладен въздух", заяви проф. Валери Спиридонов - заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Динамичното пролетно време ще обхване месеците март, април и май. Очаква се да е със средни сезонни  температури близки до нормалните, но с по-високи количества на валежите. Проф. Спиридонов уточни, че температурните прогнози може да претърпят промени, но количеството валежи по време на сезона със сигурност ще бъде обилно. 

Специалистът отбеляза, че пролетните месеци май и март се определят като най-дъждовни, докато април е по-сухият месец през пролетния сезон. "През последните няколко дни времето у нас стана топло и ще става още по-топло, но това не означава, че няма да има захлаждане", посочи проф. Спиридонов.

Той характеризира настъпващата пролет, като най-интересният сезон, тъй като валежите спомагат за развитието на пролетните култури и са определящи за пълнотата на язовирите. Спиридонов не изключва възможността затоплилото се време да се преобърне на 360 градуса и да настъпят студени дни с температури под нулата. 

"Такива дни ще се отразят негативно на развитието на земеделските култури", поясни проф. Спиридонов. Метереологът отбеляза, че изминалата зима се определя като топла, с много по-малко валежи от сняг в сравнение със снежната зима, която беше преди две години. 

Поради безснежната зима водата в язовирите спадна значително, но след последните обилни снеговалежи от края на февруари и началото на март в страната водният баланс се нормализира. Според професора опасност от недостиг на вода няма, информира БТА. 

Единствено старите водопроводи и начините на експолатация на водата могат да предизвикат проблеми, смята още той. 

Астрономическата пролет у нас ще настъпи в 18 часа и 57 минути, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Водещи