Синоптик разби народното поверие: Въпреки че цъфтят дървета посред есен - зимата ще е топла 23.09 | 12:00

Твърдението, че ни очакват температури от минус 40 градуса, е доста абсурдно, смята Ивайло Славов

От Цанка Донкова

Есента е факт. Листата на дърветата пожълтяват, дъждовете зачестяват, температурите падат, а мъглите започват да се стелят все по-често над страната. Бавно, но сигурно зимата чука на вратата. И колкото повече тя приближава, толкова хората започват да се чудят дали тя ще е люта.

Феномените на цъфнали дървета и растения по това време на годината ни карат да се замислим за народното поверие, че те вещаят студено време.

Според синоптика Ивайло Славов обаче тази година зимният апокалипсис ще ни се размине.

"Ако се върнем една, две години назад, тази тема се повтаря. Всяка година се казва, че зимата ще е люта, но това не се случва. Това поверие е от доста години. Сега имаме натрупани повече знания в метеорологията ", посочва Славов в ефира на Нова телевизия.

Според него твърдението, че тази зима ни очакват температури от -40 градуса, е доста абсурдно”. По думите му големите метеорологични центрове не дават такива прогнози.

"Очаква се през ноември температурите и валежите да са около нормите. Според прогнозите декември и януари ще се с градус – два по-топли от нормалното, а през февруари отново ще е около нормата. Съвсем дългосрочната прогноза вещае, че и март ще имаме валежи малко повече над нормата", прогнозира синоптикът. Той уточнява, че по моделите на всички големи центрове излиза, че зимата би трябвало да е по-топла и че не ни очаква лют студ.

Славов посочва, че абсолютният рекорд за България е регистриран в Трън и е – 38°, но според него тази зима няма да го подобрим.

Водещи

Най-четени