БСП дава ГЕРБ на прокуратурата за безплатното саниране 21.02 | 16:24

Искат да спрат програмата и да пренасочат парите към кой знае какво, каза Томислав Дончев

От iNews.bg

Нов скандал между БСП и ГЕРБ. Социалистите са решили да дадат ГЕРБ на прокуратурата. Повод за това е програмата за безплатното саниране. Според социалистите в десетки договори има нарушения. Затова от БСП сезират прокуратурата и искат проверка. Според обясненията на Жельо Бойчев има драстична разлика между цените за саниране в самото начало на програмата и след това. От друга страна тя е още по-голяма, ако се сравни със сумите, изразходвани за същата дейност по европрограмата, която работеше преди години.

Според Бойчев, когато е започнала националната програма за саниране, Министерство на регионалното развитие и благоустройството е определило пределните цени, над които да не се сключват договори, а те са- 290 лв. на квадратен метър. В хода на програмата тази цена е била коригирана и става 148 лв. на квадратен метър, октомври 2016 г. с поредното решение на МРРБ цената става 115 лв. за сгради до 8 етажа, и 130 лв. за сгради над 8 етажа. "Единственият въпрос, който можем да зададем в момента е къде отиде разликата? Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени?”, пита социалистът. Според него вместо към момента да бъдат изпълнени 2 пъти повече жилищни сгради, заради "грабежа на века", организиран от ГЕРБ чрез националната програма за саниране, е бил ощетен всеки български гражданин. Той припомни, че 2014 г. - 2015 г. по оперативната програма за обновление на българските домове се е извършвало също саниране на жилищни сгради. "Тази програма също се управлява от МРРБ и по нейните критерии, с мониторинга на ЕК и търговете, средните стойности, на които е извършвана същата дейност е между 90 и 100 лв. на квадратен метър”, обясни той.

От ГЕРБ обаче бързо отрекоха обвиненията и контрираха, че така социалистите целят санирането да бъде спряно, а след това парите да отидат на друго място. "Боя се, че някой има за цел тези пари, които държавата е успявала да задели, да отидат някъде другаде, не знам къде - ще питате колегите", каза Томислав Дончев, цитиран от "Фокус". Той допълни и че е невъзможно с рационално аргументи да се отговори на голяма част от глупостите, които се говорят от ляво. Дончев отбеляза и че поредните обвинения от страна на БСП са част от "репертоара срещу всичко добро, което са направили от ГЕРБ.

Водещи

Най-четени