Безобразие! Над половината депутати не дойдоха на работа 05.06 | 10:13

Трети опита за откриване на пленарното заседание на НС днес не успяха, парламентът обяви почивен ден

От Галина Александрова

Трети опита за откриване на пленарното заседание на НС днес не успяха. Затова парламентът днес няма да работи. В 9.30 ч. в залата имаше 113 депутати. За да бъде открито заседанието, е необходимо народните представители да са 121. При първия опит за започване на работа днес, в 9.00 ч., се регистрираха 101 народни представители. Втората регистрация беше направена 15 минути по-късно и тогава в залата имаше около 110 депутати.

А точно днес депутатите имаха много сериозна задача и именно затова гласуваха да не се проведе, както е обичайно в петък, парламентарен контрол, а да бъде редовно пленарно заседание, на което да се обсъдят спешни законопроекти по болни обществени теми.

Днес парламентът трябваше да обсъди на първо четене промени в Закона за горите и да продължи работата си по второто четене на текстове от проекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Е, решаването на тези важни въпроси остана за идната седмица.

Ако смятате обаче, че депутатите ще компенсират загубения ден, като вместо три работят четири дни, например във вторник или в събота (както всички ние си отработваме почивките) - няма да стане! Председателят Цецка Цачева обяви, че следващото редовно заседание на Народното събрание, както обикновено, ще е в сряда. А понеже вече е лято и идва сезонът на разходките, почивките, риболова и т.н. забавления, нищо чудно и други заседания занапред да се провалят, въпреки спешността на проблемите, които извират навсякъде в страната кой от кой по остри и травмиращи.

Който не присъства в зала, означава, че му е безразлично какво става с българската гора или по-скоро има преки икономически интереси да не бъдат приет този закони, коментира каза председателят на на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Естествено, че това е саботаж и от това не страда българският парламент или българската демокрация, страда българската гора, коментира Симеонов.

Очевидно не е добър ден за дисциплината в мнозинството и управляващите трябва да се опитаме да държим кворума максимално висок, за да могат реформаторските политики и закони да минават по-лесно, коментираха след проваленото след три  опита за регистрация на кворума днешно пленарно заседание на  зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов и съпредседателят на парламентраната група на Блока Радан Кънев.

Ако погледнете добре, от всички парламентарни групи липсваха хора, но мисля ,че това е сигнал за управляващите да се мобилизираме и да държим на достатъчно високо ниво кворума, което е част от нашата  управленска отговорност, добави Иванов. Радан Кънев отбеляза, че от РБ са отсъствали 6-7 души, от ГЕРБ около двайсетина депутати, цитира го БТА.

Отново се оформи старата коалиция от предишното Народно събрание - БСП,, ДПС и "Атака". Така зам.-председателят на парламента Димитър Главчев/ГЕРБ/разтълкува ситуацията с липсата на кворум.

Трите формации ги няма в зала или, ако са там, не се регистрират, очевидно, че старата любов ръжда не хваща, коментира Главчев като отбеляза, че народните избраници от ГЕРБ са били в залата за началото на заседанието.

Колкото до думите на една дама /Мая Манолова от левицата/, че депутатите на ГЕРБ са се разхайтили, не й отива на възпитанието или може би такова й е възпитанието, добави зам.-председателят на НС.

По-рано, след първия провал на кворума, колежката му Цвета Караянчева в специално изявление за медиите в парламента обвини БСП и ДПС в саботаж и прехвърли върху тях отговорността за изпуснатия срок за отмяна на мораториума.

Нека да поработят малко и управляващото мнозинство и да се стегнат, каза председателят на БСП Михаил Миков. Очевидно в управляващото мнозинство има проблеми, очевидно народните представители са се "юрнали" по местните избори, а това затруднява сериозно законодателната дейност на парламента и показва системен проблем в управляващото мнозинство, каза пред журналисти Миков.

Той напомни, че в миналия парламент ГЕРБ казваха, че кворумът е работа на управляващото мнозинство. Още не са променили тази си позиция, не са я ревизирали, допълни той. С мнозинството си отмениха парламентарния контрол днес, посочи Миков. На въпрос дали заради отменения парламентарен контрол не са регистрирали, Миков каза: "Разбира се". Председателят на БСП посочи, че не са имали уговорка с ДПС това да се случи.

Управляващите носят цялата отговорност за осигуряване на кворума, коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на ДПС Алиосман Имамов, след като днешното пленарно заседание не започна заради липса на достатъчен брой депутати в залата. Народното събрание трябваше да започне работата си с първото четене на промените в Закона за горите. Този номер го научихме от ГЕРБ, няма никакво отношение към закона за горите, заяви Имамов.

Водещи

Най-четени