Бюджетната комисия каза „не“ на пенсионната реформа 11.06 | 18:33

Въпреки това промените отиват за гласуване в пленарна зала

От Кристиан Костурков

Изненадващо пенсионната реформа, която вече няколко месеца активно се дискутира в обществото, сред политиците, бизнесът, синдикалистите и кой ли още не, не беше подкрепена от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Днес депутатите обсъдиха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени от Министерски съвет и ги подложиха на гласуване. Оказа се обаче, че в комисията не бяха събрани достатъчно гласове в подкрепа на проекта. Той беше подкрепен от представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, но депутатите от БСП гласуваха "против", а ДПС и ПФ се въздържаха. Така се оказа, че поне засега идеите за пенсионната реформа не срещат подкрепа от бюджетната комисия.

Мнението на тези депутати обаче има само препоръчителен характер и не може да блокира приемането на промените в КСО. Причината е, че в комисията по бюджет и финанси пенсионната реформа се подлага само на съгласуване, тъй като тя не е водещата при разглеждането на този законопроект. Думата по отношение на промените в пенсионната система има комисията по труда, социалната и демографската политика, която вече подкрепи предложенията на Министерски съвет.

Тепърва обаче предстои обсъждането и гласуването на промените в КСО в пленарна зала. Основните моменти в тях са увеличаване на възрастта за пенсиониране както за обикновените служители, така и за работещите в силовите ведомства. И в двата случая се предвижда тя да нараства плавно с по няколко месеца за всяка предстояща година. За упражняващите III категория труд в крайна сметка пенсионирането трябва да стане при навършване на 65 години. За II категория – 60 години, а за I – 55 години. При полицаите и военните пък пенсионирането трябва да се случва на 56-годишна възраст. За всички видове служители има и повишаване на трудовия стаж.

Водещи

Най-четени