От МОСВ и „Витоша ски“ ще търсят решение за ски-зона „Алеко“ 02.12 | 17:38

Съществувала обективната невъзможност зоната да работи законово

От Филипа Тодева

Следващата седмица ще се проведе среща между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и "Витоша ски" АД, за да се потърси решение на проблемите с функционирането на ски-зоната в най-кратки срокове. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

По-рано днес (2 декември) от "Витоша ски" алармираха, че туристическа и ски зона "Алеко", намираща се в Природен парк "Витоша", спира работа и няма да функционира през зимен сезон 2011/2012. До тази крайна мярка се стигна след обективната невъзможност зоната да работи законово.

Основните причини са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и липсата на перспективи за развитие на туристическа и ски зона "Алеко".

В позицията на ИАГ се твърди, че агенцията не е възпрепятствала ползването на съществуващите съоръжения, както и изграждането на нови такива.

"Считаме, че трудностите са породени от различен характер. Необходимостта от съобразяване с редица закони, а именно: Закон за горите, Закон за държавната собственост, Закон за устройство на територията, Закон за защитените територии, Закон за биологичното разнообразие, Закон за устройство и застрояване на Столична община", се казва още в позицията на агенцията.

За изграждане на нови съоръжения Законът за горите е ограничителен по отношение на стълбовете, лифтовете и влековете, за които се изисква промяна на предназначението, а това би могло да стане при наличие на Общ устройствен план на София.

Трябва да има влязъл в сила Подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша", за да се учреди сервитут. Необходимо е също да се изясни собствеността на съоръженията в ски-зона Алеко към днешна дата с цел провеждане на административна процедура със заинтересовано лице.

iNews припомня, че предпоставките довели до спирането на работата в зоната са три:

- не могат да бъдат прочистени просеките, защото новият Закон за горите предвижда сервитут за тяхното стопанисване, който може да бъде учреден едва след влизане в сила на подробен устройствен план. Такъв план все още няма.

- неразрешимо като проблем е наемането на ски-пистите - до момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта "Витошко лале" има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да бъде проведена категоризация съгласно Закона за туризма;

- вече три години тече процедура по Специализиран подробен устройствен план, но екологичната оценка към него е отменена от министъра на околната среда и водите, а процедурата върната в нейната изходна точка.

Водещи

Най-четени