Парламентът отхвърли новия антикорупционен закон 03.09 | 12:16

Депутатите не демонстрираха воля за борба с корупцията, смята Меглена Кунева

От iNews.bg

Парламентът отхвърли на първо четене Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Това стана след дебати, продължили повече от 2 часа. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Депутатите от БСП, ДПС и "Атака"  гласуваха против, а Патриотичният фронт, АБВ и част от депутатите на БДЦ се въздържаха, съобщи БНР. Законопроектът е внесен от Министерския съвет. По време на дебатите вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева защити идеите на правителството.

Най-остри критики към проктозакона за борба с корупцията по високите етажи на властта беше лидерът на БСП Михаил Миков. Според думите му предложените така текстове политически рекетьорски инструмент на мнозинството и на правителството.

Според Мустафа Карадайъ от ДПС законопроектът не само че не изпълнява своята цел, но и създава условия за репресия, за политическа саморазправа, за изнудване на политически неудобните и на всички лица, попадащи в приложното поле на предложения нормативен акт.

По време на дебатите Методи Андреев от ГЕРБ защити законопроекта, който, според него, ще осигури превенция срещу корупцията. "Законът трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат към общите средства, които искат да вземат от обществените пари. Този страх е превенцията срещу престъпленията” каза той. И допълни, че през последните 25 години страната ни е станала свидетел на редица корупционни практики, които трябва да бъдат пресечени.

От Патриотичния фронт заявиха, че по принцип не са против новия закон, но той трябва да бъде прецизиран. "Има доста неясноти, съмнения за възможности той да се използва за нечистоплътни цели. Необходимо е да се посочат конкретни критерии и наличието на достатъчно факти и доказателства за образуването на производства от Националното бюро срещу лицата, заемащи висши публични длъжности”, обясни в изказването си Валентин Николов.

След отхвърлянето на законопроекта Меглена Кунева заяви, че депутатите не са демонстрирали воля за борба с корупцията. Според думите й текстовете явно са уплашили част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси, върху интересите на хора, които те защитават. "Корупцията е много тежък проблем в България, тя не се лекува със заклинания и с билки, а трябва хирургическа намеса”, каза Кунева, цитирана от БТА. Вицепремиерът добави и  че вече борбата с корупцията става кауза и основен приоритет за нея.  

Водещи

Най-четени