Пишат оздравителен план за БДЖ и НКЖИ 13.01 | 16:21

Междуведомствена работна група трябва да изработи до 15 февруари

От Елена Коцева

От утре започва работа междуведомствена работна група по проблемите на БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Срокът за работата на групата е 15 февруари.

До тогава трябва да се подготви оздравителен план за двете дружества.

Това стана ясно след среща по проблемите на железниците с участието на синдикатите, ръководствата на БДЖ и НКЖИ и двамата министри – на транспорта Александър Цветков и социалния министър Тотю Младенов.

Работната група ще се занимава с инвестиционната програма на двете компании. Тя ще подготви и социален пакет във връзка с оптимизацията на персонала на компаниите. Идеята е за съкратените да има програми за преквалификация и пренасочване към реални дружества.

iNews припомня, че Европейската комисия (ЕК) разреши отпускането на държавна помощ за БДЖ в размер на 249 млн. лв. - това е половината от исканата сума.

Българската държава има намерение да изтегли заем за железниците от Световната банка на обща стойност близо 600 млн. лв. От тях исканите пари за БДЖ са за до 460 млн. лв., или почти два пъти повече от разрешената от Брюксел държавна помощ.

На намеренията за взимането на заем и преструктуриранто на двете дружества се противопоставят синдикатите, тъй като това ще доведе до съкращаване на работни места. Във връзка с това от железниците обявиха и че подготвят стачни действия в началото на тази година.

 

Водещи

Най-четени