Пощенска марка прославя войската на хан Крум 26.07 | 14:23

65 стотинки е номиналната стойност на марката

От iNews.bg

Ежегодно Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията прави годишен план, в който включва значими исторически събития като основна тематика на свои издания.

Тази година влиза в употреба нова пощенска марка и печат посветени на "1200 години от победата на хан Крум при Върбишкия проход", съобщи директорът на Дирекция "Съобщения" Андриана Атанасова, която представи и изданието.

С пощенското издание се отбелязват 1200 години от паметната битка, която е една от най-големите победи във военната история на България.

Новата пощенска марка е с номинална стойност 65 стотинки и е в тираж от 20 000 броя. На нея са изобразени конниците на хан Крум, а цветовите тонове се доближават до тези на българския флаг, коментира Атанасова. Автор на пощенско-филателното издание е българския художник Илия Груев.

Битката при Върбишкия проход се е състояла на 26 юли 811 година между българските войски, водени от хан Крум, и византийските, водени от император Никифор I Геник.
Според Андриана Атанасова това е една от първите победи на българския войнски дух, запазил се и до Първата световна война.

Водещи

Най-четени