Признание: Изборните секции в Турция са най-рисковите 17.03 | 09:14

Проблемът е с невъзожността секционните комисии да поемат наплива

От iNews.bg

От Централната избирателна комисия признаха, че най-рискови са избирателните секции в Турция. Причината за това е невъзможността им да поемат големия наплив от желаещи да упражнят правото си на вот.

Това призна говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред bTV. Според данните се очаква сериозен брой гласоподаватели в разкритите 35 секции в южната ни съседка. Засега обаче няма сигнали от Външно министерство, че е невъзможно да се гарантира честното провеждане на изборите.

Все пак трябвало да се има предвид, че представяните сметки колко души най-много могат да гласуват не били съвсем коректни. Това е така, защото те винаги се основават на това, че гражданинът попълва декларация, че не е гласувал другаде, когато дойде редът му.

Томов обясни, че не е нарушение документът да се подготви, докато човекът чака на опашката. Той подчерта, че истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва.

Възможностите за преференции ще са между 8 и 32 - двойно на мандатите в съответния район. Когато преференциите бяха въведени и усложняването на бюлетината, заграждането на един и същи номер на квадратче и кръгче вкараха Момчил Неков в Европарламента, а Анна Баракова - в Народното събрание.

Водещи

Най-четени