Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания 16.10 | 18:00

Министър на труда и социалната политика: Обсъждането на законопроекта продължава в следващите фази

От iNews.bg

Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалният министър Бисер Петков отново защити закона с аргумент, че текстовете въвеждат равни възможности за труд и интеграция на хората с увреждания. Законопроектът предвижда индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, две помощи, базирани на прага за бедност, национална система и задължителни квоти за работодателите, които да наемат хора със специални потребности. Държавата залага 150 млн. лева допълнително в бюджета за тези мерки.

 

 

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България: Да се въвеждат солени глоби, равносилни на данък "хора с увреждания" за работодатели, които не изпълнят квотите, е абсолютно решение в грешна посока. В случая става дума за задължение и санкции, а не за стимули и подкрепа на самите хора с увреждания. За едно предприятие с 51 заети - 7 от тях трябва да бъдат хора с трудоустроени и с увреждания. Очевидно това не е политика, която може да бъде подкрепена. 

 

Ася Гонева, КНСБ: Каквито и сега олелии и ужасии да се разправят, че това не било добре решено, че другото няма да работи, че заетостта нямало да се случи, че квотите били много страшни, глобите - ще видим какво ще ни покаже практиката. Аз вярвам, че крачката е в правилната посока.

 

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Обсъждането на законопроекта продължава в следващите фази. Целта е той да бъде приет в рамките на тази година.

Водещи

Най-четени