СУ излиза на протест на 1 ноември 14.10 | 16:30

Въпреки че в университета не достигат средства за научна дейност, поне ще има за парно в студенските общежития

От Силвия Стоядинова

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" реши да излезе на протест на 1 ноември. Крайната мярка е заради недоволството срещу проекта за бюджета за образование за 2011 г., в който не достигат средства за учебните практики и научната дейност на ВУЗ-а.

Вече е избрана инициативна група от четирима преподаватели и един студент, която трябва да прецени под каква форма ще се изрази несъгласието с проекта. В протеста се очаква да участват преподаватели и част от студентите, тъй като е ясно, че не всички от тях искат да протестират.

За цялата сфера на образованието - средно, висше и наука, в бюджета за 2011 г. се предвижда да бъдат отделени 3,3% от БВП, а за 2010 г. - 4,2%.

Засега отпада вариантът да има "дървена ваканция", тъй като преподавателите, студентите и правителството не желаят това да се случи в най-големия университет в България, обясни председателят на Студентския съвет на висшето училище Цвета Георгиева.

В момента Студентският съвет обсъжда и предложението на "Топлофикация-София" към ректорското ръководство на СУ студентите да доплащат част от сметките за парно отопление. Студентският съвет има и уверението на ръководството на СУ, че до края на декември няма да има проблем с плащането на сметките за парното в общежитията, където живеят около 6 000 студенти от висшето училище.

Подготвя се нова методика за получаването на студентските стипендии в Софийския университет, като най-високата стипендия ще бъде 90 лева, а най-ниската - 60 лева.

Водещи

Най-четени