Софиянски: Няма война между президента и правителството 23.09 | 10:29

МВР трябва да отиде към президентството, смята бимшият градоначалник на София

От Ани Романова

Ако гледаме в политическия контекст, няма война между президента и правителството. Напрежението е между нас. Президентът и премиерът не би трябвало да са противници. Президентът трябва да запази една надпартийност. В противен случай се получава един такъв вакуум, от който губи само страната. Това заяви в предаването "Офанзива” по Канал 3 бившият министър-председател Стефан Софиянски.

,,Имаше решение - още в четвъртък двамата министри трябваше да се закълнат, след което министър Радев трябваше да излезе отпуск, да пусне една заповед за изпълняващ длъжността на Маринов и вече той ще си действа като министър'', коментира Софиянски относно забавения указ на президента Румен Радев за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

,,Росен Желязков е добър администратор. В Костинбродската афера той нямаше никакво участие.  Просто беше поредната изкупителна жертва в случая. Желязков също така беше много добър главен секретар в един от кабинетите на Бойко Борисов. Ще видим дали системата ще го припознае, дали ще съумее да се справи. Проблемът при нас е такъв, че не можем да формираме нормален професионален управленски екип. Министрите трябва да бъдат в професионалните си среди, трябва да имаш авторитет с работата, която си свършил'', поясни още той за новия транспортен министър.  

,,Смятам, че МВР трябва да отиде към президенството. Министърът трябва да бъде предлаган от президента най-малкото.  Това го има например в Русия, която е президентска република. В момента България не е парламентарна република, а по-скоро министерска. Трябва да се постигне един баланс. Парламентът трябва да се опита да изгради едно дългосрочно законодателство, с далеч по-малко депутати. Президентът да поеме вътрешната и външната сигурност, а правителството да поеме хуманитарните политики. Накратко, нуждаем се от република със споделено управление. Властта трябва да се споделя, за да има резултат'', добави бившият премиер.

Водещи

Най-четени