Утре АБВ обявява резултатите от вота за партиен лидер 25.04 | 19:51

Георги Първанов води с убедителна преднина в днешните вътрешнопартийни избори

От iNews.bg

Резултатите от вътрешните избори в АБВ за лидер на партията ще бъдат обявени утре на националната конференция на партията, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. За поста са номинирани лидерът в оставка Георги Първанов, председателят на Общинската организация в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

 

По информация на Националната изборна комисия към 17,30 часа днес избирателната активност на вътрешнопартийния вот е била над 80%, посочва БНР. За председател на партията са гласували над 24 000 членове и симпатизанти в изборни секции и близо 700 души са дали гласа си електронно. Гласували са и български граждани, намиращи се в Турция, Германия, Великобритания, Индонезия и Русия.

С почти пълно единодушие членовете на АБВ в област Добрич подкрепят кандидатурата на Георги Първанов за лидер партията. Това сочат резултатите от вътрешнопартийния вот, съобщи за Дарик областният координатор Милко Пенчев. От общо 295 членове на партията в Добричка област правото си на глас са упражнили 225. В гласуването са участвали и 339 симпатизанти на АБВ.

Само един от гласовете е в подкрепа на Стелиян Стефанов – председател на общинската организация в Русе. Всички останали гласове са за бившия президент. В надпреварата за лидерското място в АБВ участва и областният управител на Пазарджик и член на Изпълнителния съвет на АБВ Трендафил Величков. Той обаче не е получил подкрепа от партийните структури в Добричко. Резултатите ще бъдат предадени в ЦИК на АБВ, а утре на Национално събрание ще бъде оповестен новият лидер на партията, обясни Милко Пенчев.

Наред с избора на лидер членовете на АБВ в област Добрич участваха днес и в допитване за шистовия газ, отговаряйки на въпроса "Подкрепяте ли проучването и добива на шистов газ на територията на Добруджа”. В регионалния "референдум” са се включили общо 558 души. Само трима от тях подкрепят проучването и добива на шистов газ, останалите 555 са категорично против.

Според Георги Първанов прекият избор на лидер е знак за необходимостта от пряка демокрация в левите партии. По повод очакваните коалиции на местните избори той заяви, че в на повечето места АБВ ще участва със самостоятелни листи или там, а където се прецени по изключение и със смесени листи.

"Държа на взаимодействието в лявото пространство, не само с оглед на местните избори. Това е стратегически избор. Ако сега не го направим, това означава левицата да загуби темпо и на президентските избори, а след това може би на парламентарните избори", коментира бившият държавен глава.

"Ако левицата въобще има намерение да участва сериозно на президентските избори, то трябва да потърси максимално широка консолидация и в своите редици, и извън тях. Така че явяването с един кандидат е абсолютно задължително, ако не надделеят вождиските интереси на някои. Ако в БСП очакват те да изберат кандидат, а ние да изтичаме след него, без преди това да сме говорили, няма как да се случи. Нека да има различни предложения, но в крайна сметка трябва да сме обединени от един кандидат – най-добрия, защото изборите за президент няма да са лесни за левицата", каза вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин.

 

Водещи

Най-четени