Франция ни подкрепя за Шенген 10.03 | 10:50

Френският външен министър изрази разбиране за желанието ни да стане член на Шенген

От Кремена Бедерева

Връзките с Франция са от голямо значение за нас и нашата цел е да ги развиваме, както в двустранен икономически план, така и в рамките на диалога в ЕС.

Това беше основното послание на Николай Младенов към новия френски външен министър Ален Жупе по време на срещата им в Париж вчера, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

"Искаме да развиваме партньорството си в енергетиката - особено в ядрената енергетика и във формулирането на обща европейска енергийна политика", каза Николай Младенов.

По отношение на кандидатурата на България за Шенген той заяви, че правителството има твърда позиция по нелегалната емиграция и взима всички мерки за сигурността на границите, кактоя за да покрие шенгенските критерии, така и заради българските граждани.

Френският външен министър Ален Жупе изрази разбиране за желанието на България да стане член на Шенген и приветства постигнатото досега.

Той се ангажира в следващите месеци да следи отблизо и добронамерено процеса. Франция изрази воля за съвместна работа в европейската рамка за постигане на тази цел въз основа на проверим напредък на място и без изкуствен график.

Основна тема на разговорите между двамата външни министри беше ситуацията в Северна Африка и Близкия Изток.

Те се обединиха около разбирането, че са необходими спешни мерки за преодоляване на хуманитарната криза в Либия и по нейните граници. Трябва да има ясна международно правна рамка на усилията за умиротворяване, подчертаха министрите.

"От сърцето на Кайро до предградията на Триполи, хората в Северна Африка искат по-широко представителство в управлението на страните си, искат ограничаване на корупцията и смяна на режима", заяви Николай Младенов преди днешния Съвет на министрите на външните работи на ЕС.

Водещи

Най-четени