Цветанов: Съдебната система е независима 17.07 | 12:22

На вицепремиера не му се спори с президента за уволнената съдия Тодорова

От Филипа Тодева

Имало е случаи за сериозен оказан политически натиск върху съдебната система и затова тя е на това дередже. Това, че имам гражданска позиция, не ме прави враг на съдебната власт. Това коментира вицепремирът Цветан Цветанов по повод казуса с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, предаде Агенция "Фокус".

Вицепремиерът призова "лица като Иван Костов" да не се изказват в каквато и да била посока. Според него съдебната система е независима.

"Беше дадена информация за натовареността на съдиите. Има съдии със забавени дела, дознатели с просрочени дела, но няма съдия, на който по давност да бъде прекратено едно дело. Едното дело, което беше прекратено, беше поради изтекла давност – говорим за отвличане. Произнесена е присъда, написани са мотиви след четири години и девет месеца. Дело, свързано с ДДС измами, 2012 г. получаваш мотивите и Софийският апелативен съд прекратява делото поради изтекла давност”, коментира още вицепремиерът.

Цветан Цветанов каза още, че няма противоречия с президента и няма желание да влиза в спорове с него заради уволнението на Тодорова.

"Президентът има своята компетентност и всеки има възможност да дава своето мнение. Аз давам оценката си на фактите, а те са – 57 забавени дела. За първи път в историята на съдебната система имаме съдия, който има две дела с изтекла давност", каза той, като призова Плевнелиев да се срещне и с жертвите на престъпността, а не само да гледа живота от хубавата среда.

"Ежедневно министърът на вътрешните работи се сблъсква с очакване тези престъпления да бъдат разкрити по-бързо”, добави самият той.

Най-четени