Разкриват загадката на сините китове 27.03 | 16:21

От 3 г. екип на Australian Antarctic Division маркира най-големите създания на планетата и следи редките появи на сини китове със сонари

От Кремена Бедерева

Балансирайки в малки лодки в развълнувани антарктически води - понякога с часове и покрити с лед, австралийски изследователи стрелят с въздушни пушки по сини китове, за да маркират гигантските създания и да им поставят оборудване за сателитно проследяване, предаде Reuters.

От три години екип на Australian Antarctic Division маркира най-големите създания на планетата и следи редките появи на сини китове със сонари, прикрепени към специални шамандури. Целта на специалистите е да разкрият тайните на застрашения вид.

Малко е известно за сините китове, които въпреки огромните си размери - до 30 метра дължина, тегло от 170 тона и със сърце на възрастен екземпляр колкото автомобил, са застрашени от изчезване заради китоловството.

"Много е важно да научим повече за тези създания. Разчитаме на проби от биопсия и снимки, за да идентифицираме отделните екземпляри. Надяваме се в бъдеще благодарение на тази индивидуална информация да си намерим отвор на вълнуващите ни въпроси за броя на сините китове и за възстановяването им китоловството", казва Вирджиния Андрюс-Гоф от изследователския екип.

Сред многобройните загадки около гигантските създания е техният брой. Смята се, че по света са останали няколко хиляди екземпляра, но точната цифра е неизвестна. Методът за маркиране и поставяне на оборудване за сателитно проследяване на китовете е истинско предизвикателство за изследователите.

За да се справят с тежката задача, те са преминали през интензивно обучение за стрелба с въздушна пушка, както и силови тренировки, за да придобият стабилност в малките лодки и да стрелят точно при изключително неблагоприятни условия.

Нелеталният за китовете метод, който има потенциал за приложение и при други видове, е представен на пресконференция на остров Тасмания. Очаква се специалистите да оповестят резултати от изследванията си по-късно през годината.

Водещи

Най-четени