18 лица с увреждания наема община Банско по екопроект 11.11 | 12:20

Доставена е и машината за производство на хартиени пликове

От Елена Коцева

18 лица с увреждания от Банско и региона ще бъдат наети на работа по проект „Към социално включване чрез социално предприемачество”. Тяхното обучение ще започне до няколко дни.

Съгласно тази инициатива в Банско вече е доставена машина за производство на хартиени пликове с различни размери и производствен капацитет 150-240 броя в минута.

Проектът стартира преди близо половин година. Целта е основаването на малко предприятие, в което да бъдат заети лица в неравностойно положение. Чрез този проект обаче ще се постигне и двоен ефект с подобряване на екологията в района, тъй като производството на хартиени пликове е екологично. Идеята е това производство да замени употребата на найлонови пликове в търговската мрежа.

Още през 2009 година общинският съвет в Банско гласува решение за забрана на използването на найлонови пликове в търговската мрежа.

Банско реализира този пилотен проект като първа в Югозападна България и ръководството на общината е опимистично настроено относно ползите от него.

По проекта е планирано да бъдат наети 6 лица, но община Банско ще наеме двойно повече. Лицата с увреждания трябва да са на възраст до 24 години.

Водещи

Най-четени