Благоевград отбеляза 152-годишнина от рождението на големия български герой Гоце Делчев 04.02 | 16:20

От iNews

С ритуал по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград бе отбелязана 152-годишнина от рождението на големия български герой, борил се и загинал за свободата на България, предаде репортер на "Фокус". Десетки жители на Благоевград, видни общественици, политици, културни дейци и военни сведоха глава пред героичното дело на пиринския апостол на свободата.

Пред паметника на Гоце реч произнесе кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който каза, че всеки пази в сърцето си спомена за героя. "Струва ми се, че в този ден е важно да си спомним за завета на Гоце, който откриваме в думите и делата му. Той е бил един истински обединител и винаги, във всяко нещо, което е правил, е търсил съединението", добави той.

Байкушев припомни, че за революционната си кауза, Гоце търси помощ от всякъде. Той се стреми да обедини всички. Разговаря с всички етноси, търси помощ от правителството. "Забележителни са неговите слова, в които има и болка, и хумор, но ясно показват как той вижда успеха на всяко едно начинание", допълни кметът на Благоевград.

По думите на градоначалника, заветът на Гоце Делче към всички нас е ясен – да вървим напред заедно, силни, обединени, със смирение, разум и мъдрост. "Всеки, който иска да живее добре, нека следва завета на Гоце Делчев. Вечна памет!", добави Байкушев.

Историкът от Регионален исторически музей – Благоевград Иван Стоянов представи пред присъстващите кратка биографична справка, свързана с живота и делото на Гоце Делчев. "Една среща на Гоце Делчев с Даме Груев оказва съдбоносно влияние върху неговия живот. Гоце Делчев и Даме Груев успяват да превърнат ВМОРО в онази сила, която ще крепи българите и българщината в Македония и Одринско и във всички поробени български земи десетилетия напред", каза още Стоянов.

Актьорът Андреш Кончалиев постави финалния щрих по време на честванията, като из целия център на Благоевград отекнаха красиви стихове, посветени на Гоце Делчев.

Георги Николов Делчев, известен като Гоце Делчев, е роден на 23 януари 1872 г. в Кукуш. Завършва прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия "Св.  Св. Кирил и Методий". През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип, където се среща с Даме Груев. 

В началото на май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско, и след еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Водещи

Най-четени