Бонбони от тахан с пчелен мед и капки за нос с прополис 16.08 | 14:00

Те могат да се видят на първия Фестивал на меда в Добрич

От Кремена Бедерева

Бонбони от тахан с пчелен мед, капки за нос с прополис, мехлеми, "сътворени" от пчелите, са сред продуктите, които представя първият Фестивал на меда в Добрич.

Форумът е в рамките на Националната седмица на меда, организирана от Съюза на българските пчелари. Изложението дава възможност за преки контакти между пчелари и потребители, както и за популяризиране на пчелните продукти, за повишаване на тяхната разпознаваемост на пазара, заяви при откриването на фестивала областният управител Желязко Желязков, който е патрон на събитието.

Медът, събран от природните фармацевти - пчелите, има не само общоукрепващо действие, но е много полезен при профилактика на сърдечно-съдови, неврологични, бъбречни заболявания, гастрит, язва, казва Недялка Михова, която бе обявена за "Царица на фестивала".

Бившата строителна техничка отглежда 100 кошера с пчели край Балчик. По думите й лакомството от сусамов тахан с пчелен мед е истински еликсир не само за стомаха, но и укрепва костно-мускулната система. По данни на областната структура на Съюза на българските пчелари всеки трети килограм мед в страната се произвежда в Добричкия регион.

На фестивала най-скъпият манов мед се предлага за 10 лева в буркан от 750 грама. Акациевият върви по 9 лева. Тубичка пчелен клей, за който пчеларите казват, че е най-мощният природен антибиотик, може да се купи за 4 лева, уточнява още БТА.

Същевременно председателят на управителния съвет на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов посъветва браншовиците пчеларите бързо да продават меда от новата реколта заради падащите изкупни цени.

Той коментира пред журналисти в Добрич, че изкупната кампания това лято е започнала при цена 4.20 лева за килограм, но търговците вече дават по 3.60 лева. В рамките на Националната седмица на меда, организирана от Съюза на българските пчелари, в Добрич бе открит първият Фестивал на меда и пчелните продукти.

И в България се наблюдава т.нар. синдром на разпадащите се пчелни колонии, който трябва да бъде изследван, а за явлението да заговори и Министерството на земеделието и храните, посочи един от назряващите проблеми в бранша председателят на съюза.

По думите му повече от 60 фактора са сред вероятните причини за изчезването на пчелни семейства. Главният "заподозрян" е вароатозата - паразитно заболяване, причинено от кърлеж, което омаломощава пчелите и те не се завръщат в кошерите.

Водещи

Най-четени