Бургас се тревожи от турска АЕЦ близо Резово 12.04 | 12:11

Кметът е поискал информация от турския консул Сибел Еркан

От Елена Коцева

Кметът Димитър Николов отправи питане към Генералния консул на Република Турция в Бургас г-жа Сибел Еркан за строителството на нова АЕЦ в Турция близо до границата - край Резово.

Специална среща между двамата се състоя по повод на публикации в различни медии, които съобщават за различни проекти за изграждане на АЕЦ в близост до българската граница.

"Жителите на Бургаски регион са изключително чувствителни по теми, свързани с екология и туризъм и сегашната неяснота за намеренията на турската държава пораждат притеснениясред хората", обяснил Николов. Той припомнил категоричното мнение на обществеността и резултатите от проведения референдум против строителството на петролопровода Бургас - Александруполис.

Световната практика показва, че на 100 км. от АЕЦ не се рзвива туризъм и това притеснява жителите на Южното Черноморие, пояснил още кметът. Димитър Николов настоява бургаската общественост да получи по-бързо яснота по темата.

Според Еркан, темите за строителството на нови АЕЦ в Турция се коментира от години, заради необходимостта от енергия, която да покрие нуждите на увеличаващото се население на южната ни съседка.

Тя допълни, че се проучват всички възможности за добив на енергия от възобновяеми източници, както и последните технологии за гарантиране на сигурност на електроцентралите.

Правителството е провело предварителни разговори с японската и руската страна за строителството на нови централи, като евентуална АЕЦ край Резово е на трето място след проектите за строителство на атомните централи Аккую и Синоп. 

Проучванията за АЕЦ, съвместно с японците, е трябвало да стартира през април, но заради трагичните събития в Япония са отложени. Г-жа Еркан уточни, че няма решение на турското правителство към момента.

Генералното турско консулство в Бургас ще отправи запитване по повод поставения от кмета на Бургас въпрос.

Водещи

Най-четени