В проект са две нови сметища в Югозападна България 19.05 | 17:45

Местните власти в региона търсят помощ от правителството за ускоряване на процедурите

От Андриян Георгиев

Общините в област Благоевград и населените места в района на Кюстендил и Дупница да потърсят нови терени за изграждане на две отделни сметища за неопасни отпадъци, които ще обслужват населените места в двата региона.

Това предложи кметът на Благоевград Костадин Паскалев на работна среща в Министерския съвет, която се проведе по инициатива на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Предложението на Паскалев беше одобрено от колегите му кметове на общини. Паскалев поиска от правителството помощ за ускоряване на процедурите по отчуждаването на терените, за да може да се стартира изграждането на депата за отпадъци.

По думите на Паскалев вече 12 г. няма решение по казуса с изграждането на регионалното депо в Кочериново и това налага да се реализира нов проект за решение на проблема.

Според оценката на МОСВ направеният вече през 1999 – 2000 г. проект за сметището в Кочериново е икономически неиздържан, а и е незаконен.

През следващата седмица ще се проведе още една среща в Министерския съвет с кметовете от региона, за да се вземе окончателно решение по изграждането на двете сметища.

На срещата стана ясно, че правителството ще дотира предпроектните проучвания.

Водещи

Най-четени