Въздухът в Пловдив е замърсен 3 пъти над нормата 16.03 | 19:14

През зимните месеци над нормата са били праховите частици и азотният диоксид

От Кремена Бедерева

Три пъти над нормата са били концентрациите на прахови частици и азотен диоксид във въздуха на Пловдив през зимните месеци. Това съобщиха от Енергийна агенция - Пловдив, която представи данни от актуализацията на програмата за качеството на атмосферния въздух.

Основни причинители на замърсяването са битовото отопление и автомобилите. Над 17 хиляди семейства в Пловдив се отопляват с твърдо гориво, показват данните на енергийната агенция, отбелязва БТА.

Според специалистите трябва да бъдат предприети поне 20 мерки за подобряване на качеството на въздуха в Пловдив. Една от тях е хората, които се отопляват с брикети, да преминат на газ, парно или на по-качествени въглища.

Замърсяването от автомобилите може да бъде намалено, ако хората започнат да ползват велосипеди или да ходят пеша за по-кратките разстояния, смятат още експертите. В програмата за пречистване на въздуха се препоръчва през зимата да се хвърля единствено сол по улиците, без да се ползва пясък, а също така през пролетта и лятото основните булеварди да се мият три пъти седмично.

Анализът на енергийната агенция показва, че най-замърсен е въздухът в район "Централен", където са установени по 58 тона прах във въздуха годишно, а най-чист е район "Тракия", където са отчетени пет тона прах във въздуха за година. От агенцията посочиха, че ако не бъде преодоляно замърсяването, Община Пловдив подлежи на санкции от началото на юни тази година.


Водещи

Най-четени